TEXACO TREFF AUGUST 2004

Man våkner tidlig om morgenen torsdag 26. august, og merker at man er spent og gleder seg som et barn når julen nærmer seg. Vi har endelig fått det til, at over åtti kolleger fra det utrolig flotte selskapet Texaco Norway AS, skal samles i tre hele dager. De kommer fra hele landet og vi skal møtes på terminalen til Color Line på Hjortneskaien. Alt er pakket, inklusive flotte Texaco bordflagg, og bilturen går først til Gunvor og Erling Wetlesen på idylliske Kjærnes innerst i Bunnefjorden. Erling skal snart opereres i hoften, men det stopper ikke en sprek åtti åring fra å treffe gamle kolleger. (I skrivende stund har han gjennomgått operasjon som var vellykket og han og fru Gunvor er i fin form.)
Så var det å plukke opp selve turgeneralen Eva Marie Jensen, og la det være sagt med en gang, denne turen hadde aldri blitt noe av uten hennes utrolige innsats. Det er ikke få dager, kvelder og netter hun har arbeidet med å få hele denne turen i stand. Skal ikke gå mer i detalj, men hun har vært utrettelig.
Vi nærmer oss terminalen, hvor mange har kommet tro? Og utenfor terminalen står en god flokk av Texaco venner, og man blir varm om hjertet og ikke lite fuktig i øyekroken. Dagfinn var der med den minste farkosten sin, og var naturligvis spent hvordan ”spesial lugaren” hans var og om forholdene ombord var lagt til rette for mennesker som var blitt avhengig av rullestol. Og der var Margot og Kåre Årseth, våre heders gjester. For undertegnede var det gildt å se dem igjen, og begge var uforskammet spreke uten å nevne alder. Og der var Elise, mest kjent som husmoren på sjømannskirken i Trinidad, og der var Eli Farstad fra ”Velferden i Rotterdam. Og så strømmet det på alle Texaco kolleger/venner med og uten ledsager. Det var bare herlig å se dem igjen, og man kunne lese i alles ansikter at forventningen var stor.
Så var det utdeling av båt billetter, lugarfordeling, matkuponger etc., alt vel administrert av Eva Marie, og før vi visste om det var vi allerede på vei ut fjorden med fergen med kurs mot Kiel.
Så var det lunsj fra et gedigent lunsj bord, kos og masse prat og gjenoppfrisking av gamle minner. Senere ble det en meget vellykket fest middag i hoved- restauranten ombord, hvor vi ble plassert i en egen avdeling, uforstyrret av de øvrige passasjerer. Senere ble det kaffe avec, gode historier, mimring, noen tok en svingom på dansegulvet inntil man fant det for godt å legge seg i en komfortabel lugar, og noen var så ivrige at de nesten glemte det også.
Fredag 27. august og herlig frokost ventet på oss i frokost restauranten, deretter pakking og ankomst Kiel, og i land til to busser som ventet og fraktet fest deltagerne (ja nå begynte det virkelig å svinge) til Lübeck, en times reise fra Kiel. I Tyskland ble antall fest deltagere økt med fire personer, matros Ingvar Skipnes med frue Anita, de bor for øvrig i Hamburg. Gnista Karen Winding med ledsager Johan Nielsen tok turen fra Danmark og således ble vi 85 personer som skulle innkvarteres på meget komfortable Radisson SAS Hotell. Resten av ettermiddagen var uten program fra vår side, og noen tok en kanal tur, andre handlet, et besøk på den kjente forretningen som nesten utelukkende solgte marsipan var et ”must” og noen simpelthen bare spaserte rundt i byen og beundret diverse severdigheter. Lübeck er en liten og koselig by og vel verdt et besøk.
På kvelden ble forberedt enda et fest måltid på hotellets hoved-restaurant (pyntet med Texaco-flagg!..) og det var tydelig at maten falt i smak. Det ble en del taler som seg hør og bør, og for undertegnede ble kveldens høydepunkt sangen som Kåre Årseth hadde skaffet til veie og som var diktet i forbindelse med en heller fuktig julefeiring under siste verdens krig på en av Texaco’s stolte skip. Man kunne lese mellom linjene at det var et meget hardt og anstrengende liv å seile på tankskip under krigen. Ubåter var ikke ukjent og skipet BRITTANIA ble senere i 1943 torpedert, fortsatt med Kåre ombord og den store kjempen av en kaptein, Johan Karsten Hallèn, som nærmest ble en legende i rederiet Texaco Norway.
Kåre var selv forsanger og bidro sterkt til at det ble en meget vellykket sang, sunget av festglade mennesker under en helt annen setting enn da sangen ble diktet. Personlig hadde undertegnede stor glede av å se at spesielt Kåre trivdes og ble hedret av oss på en beskjeden måte. Vi skal ikke glemme at han som flesteparten av de som seilte under siste verdenskrig ble meget stemoderlig behandlet, for ikke å si slett behandlet av de norske myndigheter etter at krigen var over. Men for oss var det en fornøyelse å ha dere med, Margot og Kåre, og se at dere er så spreke og aktive som dere er. Vi håper virkelig at dere kan delta også på vårt neste treff som er planlagt i Trondheim i august/september 2007.
(Litt morsomt: Oppe i Lübech ble noen av damene kontaktet av en Olav Nielsen fra Oslo - fordi han tilfeldigvis hørte de snakket norsk. Det viste seg at han utrolig nok hadde seilt på T.Skandinavia! Bl.a. på Saigon. Damene inviterte ham selvfølgelig med til vårt måltid.)
Det ble således nok en vellykket kveld med god mat og drikke, før man fant det for godt å finne senga, mens andre koste seg og mimret ut i de små timer.
Neste morgen lørdag 28. august ble det frokost på hotellet, pakking, utsjekking, masse fotografering og buss tilbake til Kiel og ombord i fergen til Oslo. Om bord ble det ny runde med flott koldtbord – med vin! Til slutt på kvelden var det kafé avec i danse og underholdnings baren helt akterut i skipet, hvor vi også der fikk en del av baren for oss selv. Meget overraskende, men ikke mindre gledelig, fikk Eva Marie og undertegnede en flott gave hver oss, gitt av alle turdeltagerne, noe vi satte umåtelig stor pris på. På vegne av begge to, en stor klem til alle og tusen hjertelig takk. Og festen fortsatte ut i de små timer.
Søndag 29. august, våknet da vi var tvers av Slagentangen. Hvilken innseiling vi har til Oslo, man blir i godt humør av det, men i forbindelse med den siste frokosten ombord, så nærmer avskjeden med alle festdeltagerne seg. Trist men sant. Masse klemmer, masse lovord om turen, faktisk ikke èn negativ kommentar, og alle var enige om at dette ikke måtte være siste gangen.
Vel hjemme, med masse deilige tanker og minner, slår det meg plutselig, hvor ble tiden av, fikk jeg snakket med alle, fikk jeg fortalt det jeg skulle til den og den, overså jeg noen, fikk alle den hjelpen og assistansen de skulle. Det var mange ubesvarte spørsmål, men en ting er helt sikkert, grunnen til at tiden ble for knapp var jo at man trivdes så ubeskrivelig godt, og da flyr tiden simpelthen fra den enkelte. Alle senere tilbake meldinger via telefon, kort, brev, e-post eller via bekjente har en ensartet melding som bekrefter dette, turen/treffet var storartet. Det tror jeg vi alle er enige om og på vegne av Eva Marie og undertegnede: takk for en utrolig deilig tur med minner for livet, alle var med og gjorde sitt til å skape en uforglemmelig begivenhet. Undertegnede har faktisk begynt å glede seg til neste treff i 2007. I mellomtiden, følg med på vår egen utmerkede nettside, utmerket skapt og tatt vare på av vår egen Kjell Arne Utseth. (Og vær snill og gi Eva alle navn dere vet om, men som ikke er med på vår lange liste.)
Til slutt til alle dere som ikke var med, dere gikk glipp av noe stort, så vær oppmerksom og meld deg/dere på til neste treff.


Med hilsen

Per Otto Svendsen

De som var med:

Arbeidsleder Altø, Peder 7167 Vallersund
Maskinsjef Aicher, John R. 1534 Moss
Jungmann Albrecht, Harry H. 0981 Oslo
Ledsager Skar, Gunnar 2209 Kongsvinger
Forpl.ass Andersen, Sverre N. 7070 Bosberg
Ledsager Langørgen, Bjørg 7070 Bosberg
Reparatør Anshus, Bjørn 7320 Fannrem
Overstyrmann Apold, Oddvar 1450 Nesoddtangen
Ledsager Apold, Ellinor 1450 Nesoddtangen
Elektriker Berg, Vidar U. 1363 Høvik
1. styrmann Bjelland, Hjalmar 5522 Haugesund
1. maskinist Bjeren, Terje 0576 Oslo
Stuert Bjerkan, Alf 7054 Ranheim
Maskinass Bjørnsen, Leif 3227 Sandefjord
1. styrmann Danielsen, Jan Inge 4640 Søgne
Ledsager Danielsen, Barbara 4640 Søgne
Stuert Eidnes, Britt 5777 Grimo
Ledsager Raaen, Audhild 1475 Finstadjordet
Pike Eidnes, Gunn 5777 Grimo
2. maskinist Eidnes, Jan Helge 5777 Grimo
Radiooffiser Eliassen, Arne 6100 Volda
Pike Eliassen, Marit 6100 Volda
Maskinsjef Engeli, Gunnar 3227 Sandefjord
Velferden Farstad, Eli Rotterdam
Overstyrmann Frammarsvik, Helge 6817 Naustdal
Ledsager Frammarsvik, Tone Elin 6817 Naustdal
Maskinass Grande, Roald 7167 Vallersund
1. maskinist Hansen, Per Arne 2665 Lesja
Elektriker Hegsbro, Klaus F. 3400 Lier
Innkjøper Hornfelt, Erik 1384 Asker
Radiooffiser Jensen, Eva M. 3154 Tolvsrød
Elektrikerass Johansen, Morten 3160 Stokke
Matros Skeie, Leif Ingarth 3160 Stokke
Radiooffiser Kjølstad, Trond 1348 Rykkinn
Innkjøper Krøtø, Nina Rudi 1344 Haslum
Smører Langeid, Odd 1890 Rakkestad
Inspektør Larsen, Jan Tore 4839 Arendal
Ledsager Larsen, Madly 4839 Arendal
Pike Maberg, Else Marie 4630 Kristiansand
Radiooffiser Michelsen, Per M 3295 Helgeroa
Ledsager Michelsen, Anne M. 3295 Helgeroa
Matros Minde, Ole Einar 3770 Kragerø
2. maskinist Moen, Hans B. 2322 Ridabu
Ledsager Moen, Marit 2322 Ridabu
  Motormann Myran, Dagfinn 7029 Trondheim
Pumpemann Myran, Jostein 7341 Oppdal
Ledsager Stensheim, Margrethe 7341 Oppdal
Pike Norheim, Else Marie 3748 Siljan
1. maskinist Norheim, Steinar 3748 Siljan
Maskinsjef Olaussen, Per 3123 Tønsberg
1. maskinist Pedersen, Frank V. 4817 His
Kaptein Pedersen, Tore 7012 Trondheim
Motormann Petersen, Morten Berner 7600 Levanger
Husmor på kjerka Pettersen, Elise J. 4011 Stavanger
Stuert Roel, Audun 7670 Inderøy
Pike Roel, Snefrid 7670 Inderøy
1. styrmann Rosseland, Per 4513 Mandal
Maskinsjef Røstad, Thor Kungshamn, Sverige
Elektriker Simonsen, Geir 6518 Kristiansund
Inspektør Skjelbreidalen,Sigmund K 1482 Nittedal
Ledsager Skjelbreidalen, Anne Riste 1482 Nittedal
Radiooffiser Skontorp, Torun 7140 Opphaug
Overstyrmann Solberg, Odd Egil 2315 Hamar
Maskinsjef Strandelid, Torkel 4400 Flekkefjord
Maskinsjef Svanes, Bjarne 4370 Egersund
Ledsager Svanes, Magnhild 4370 Egersund
Matros Svendsen, Knut 0658 Oslo
Inspektør Svendsen, Per-Otto 1450 Nesoddtangen
Ledsager Svendsen, Mette 1450 Nesoddtangen
Radiooffiser Sæther, Torbjørn 1914 Ytre Enebakk
Reparatør Ulvang, Leif-Arne 8890 Leirfjord
Ledsager Ulvang, Ann-Karin 8890 Leirfjord
Smører Velure, Asbjørn 2669 Bjorli
Maskinsjef Wetlesen, Erling 1407 Vinterbro
Ledsager Wetlesen, Gunvor H. 1407 Vinterbro
Stuert Øverkil, Dagfinn 7650 Verdal
Arbeidsleder Åkseth, Leiv 4250 Kopervik
”Messen” Aarseth, Kaare 4950 Risør
Ledsager Aarseth, Margot 4950 Risør
Motormann Valaas, Lars 2760 Brandbu
Ledsager Dahlen, Anne 2760 Brandbu
Matros Skipnes, Ingvar D-22549 Hamburg
Ledsager Skipnes, Anita D-22549 Hamburg
Radiooffiser Winding, Karen DK-4700 Næstved
Ledsager Johan Danmark
Nielsen, Olav 1155 Oslo